Licencia na používanie loga

Autor: ArtLogo, publikováno: 12.03.2015 15:17

Premýšľate nad logom pre svoju spoločnosť dňom i nocou. Chcete, aby bolo jedinečné a nezameniteľné. Ostražitosť v konkurencii a strach z kopírovania nápadov je to, čo vám nedá spať. Znepríjemňovať život vám môžu ďalšie dva pocity. Obava z toho, že grafické štúdio zneužije logo pre inú firmu. Alebo sa bojíte, že logo začne používať niekto iný. 

Konečne prichádza ten deň a vy sa chcete svetu pochváliť originálnym logom. Veselú náladu vám ale kazí myšlienka: "Bez licenčnej zmluvy nemám logo chránené!"

Licenčnú zmluvu nepotrebujete

Licenčnú zmluvu na logo, ktoré si necháte vytvoriť, nepotrebujete. Podľa autorského zákona je na základe licenčnej zmluvy postytovaná licencia k užitiu diela. Vy sa ale zaplatením stávate majiteľom loga a grafické štúdio nemá právo logo ponúkať niekomu inému. 

Je na to paragraf

Podľa ustanovenia § 61 zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon, objednávateľ automaticky získava licenciu, aj bez toho, aby bola licencia fyzicky vystavená.

Výhradná licencia od Artloga

Pretože logo a jeho samotný návrh podlieha autorskému zákonu, získavate automaticky spolu s logom tzv. výhradnú licenciu k použitiu loga.

Licencia na použitie loga je poskytovaná:

  • čas: neobmedzene dlho,
  • miesto: na akomkoľvek území,
  • počet: na akékoľvek množstvo,
  • konečný produkt: licencia platí pre konečné logo, nevzťahuje sa k návrhom, ktoré si nevyberiete.

Za uzavretie zmluvy sa považuje okamih prijatia objednávky a v tú chvíľu sme viazaní práve autorským zákonom.

TIP: Riadime sa autorským zákonom, pozrite sa na naše obchodné podmienky.

K logu vám pripravíme dokument s názvom Licencia na používanie logotypu s náhľadom konečného loga. Nejedná sa o právny dokument, iba o garanciu jedinečnosti.

Na náhľad dokumentu sa môžete pozrieť tu.

Registrácia ochrannej známky

Licenčná zmluva vás neochráni pred zlodejmi vášho loga. Pokiaľ sa bojíte, že vaša konkurencia zneužije logo, je potrebné požiadať na Úrade priemyselného vlastníctva o ochrannú známku.

Ale veď tamten má podobné logo

Počítajte s tým, že dizajnér môže vytvoriť logo, ktoré je podobné niečomu, čo tu už raz bolo. Alebo niekto iný vytvorí logo podobné tomu vašemu. Dnes sa tomu už bohužiaľ skoro vôbec nedá vyhnúť.

Bez ochrannej známky vám toho veľa neostáva. Pokiaľ sú vaše obory odlišné a každý pôsobíte na inej strane zemegule, asi to riešiť nebudete. Naopak, ak podnikáte v tom istom okrese či nebodaj meste, zmena jedného bude nevyhnutná.

TIP: Prečítajte si článok Originálne logo neexistuje.

 

Obrázok 1: Príklady podobných log (zdroj)

Pokúste sa čo najviac vyhnúť problému podobných log a nechajte logo porozprávať váš príbeh. To je totiž to, čo vás s najvyššou pravdepodobnosťou odlíši od konkurencie.

Výber overeného štúdia

Vyberte si na spoluprácu overené grafické štúdio, ktoré má dobré referencie. Jeho prístup a komunikácia môže vypovedať o tom, ako si svojich klientov váži a či by táto spoločnosť či jednotlivec bol schopný nakladať s vaším logom protiprávne.


Pošlete svůj komentář

položky označené * je nutné vyplnit (E-mail se na stránkách nezobrazuje)